De lekkerste recepten met chocola
Chocolade komt voor in allerlei vormen en smaken. Zo vind je deze snack natuurlijk in de witte, melk en pure variant, en is er ook roze chocolade. Deze zijn zowel in gewone repen beschikbaar, als in smelttabletten om makkelijker mee te kunnen koken. Verder kun je er ook nog voor kiezen om de losse bestanddelen, cacaopoeder en cacaoboter, te kopen. Al deze verschillende varianten maken het mogelijk om je met zowel zoete als hartige recepten uit te leven in de keuken. Hieronder volgen een paar klassieke en misschien wel verrassende voorbeelden.
Chocolademousse
Dit klassieke toetje is niet weg te denken uit restaurants en de eigen keuken. De originele versie is met de simpele combinatie van opgeklopt eiwit, suiker en een lekkere pure chocola zo gemaakt, al moet je dan nog wel even wachten tot de mousse volledig is opgestijfd in de koelkast. Naast de klassieke versie kun je ook experimenteren met een mix van pure en melkchocola, voor een wat romigere variant. Ook specerijen kunnen een lekkere toevoeging zijn, zoals zwarte peper of kardemom.
Brownies
Dit van oorsprong Amerikaanse gebak dankt zijn naam aan de toevoeging van cacao aan het beslag, waardoor het een bruine kleur krijgt. De Brownie is een heerlijk divers gebakje, aangezien iedereen er zijn eigen draai aan kan geven: je kunt er noten aan toevoegen, stukjes chocola, of zelf kokos of ander gedroogd fruit. Tegenwoordig is ook de Blondie een bekend fenomeen, een Brownie op basis van witte chocola waardoor deze de kleur krijgt van blond haar.
Kip met chocoladesaus
Dit is een combinatie die op het eerste gezicht misschien niet heel logisch lijkt, maar toch zie je deze steeds vaker op menukaarten verschijnen. Bij gerechten waar chocola en vlees samen op het menu staan, ligt de nadruk vooral op het bittere karakter dat pure chocola met zich meebrengt. Samen met specerijen zoals chilipoeder vormt dit een mooie balans en combineert het goed met de hartige smaak van het vlees.
Al met al is chocolade dus een enorm divers ingrediënt. Of je nu een toetje, gebakje, of hoofdgerecht maakt, chocola is een goede start van je recept.